PONIEDZIAŁEK: 08.10.2018r.

I śniadanie:

bułka mili z ziarnami-1 (60g)-1, ser biały półtłusty-2 (60g) na słodko z brzoskwinią (20g), masło -2(10g), napój (200ml): herbata z cytryną i cukrem; woda (200ml), napar z czarnej herbaty, cukier (5g)

Dieta:

1 porcja: chleb orkiszowy-1 (60g), ser biały półtłusty b/l-2 ( 60g) na słodko z brzoskwinią (20g),  masło -2(10g),

             napój (200ml): herbata z cytryną i cukrem; woda (200ml), napar z czarnej herbaty, cukier (5g)

1 porcja: bułka wrocławska -1(60g), ser biały półtłusty b/l-2 (60g) na słodko z brzoskwinią (20g),

masło--2(10g),napój (200ml): herbata z cytryną i cukrem; woda (200ml), napar z czarnej herbaty, cukier (5g)

1 porcja: bułka mili z ziarnami-1 (60g),  ser żółty-2 (60g), ogórek zielony (20g), masło –2(10g)

             napój (200ml): herbata z cytryną i cukrem; woda (200ml), napar z czarnej herbaty, cukier (5g)

1 porcja: chleb razowy-1, ser biały półtłusty b/l -2 z brzoskwinią (20g), masło-2(10g), herbata owocowa

 

II śniadanie: owoc-jabłko 1 szt

Zupa: neapolitańska z makaronem  zabielana śmietaną i posypana serem żółtym

zupa (250ml); woda (140ml), makaron-1(30g), porcja rosołowa (30g),  ser  żółty -2(25g),

 włoszczyzna (20g): marchew paski, pasternak słupki, seler paski- 6, por plastry,

 śmietana 18%-2 (10g),  koper świeży i  natka pietruszki (5g)

przyprawy: sól nisko sodowa,  pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk suszony

Dieta:

4 porcje: neapolitańska z makaronem b/zabielania  i sera żółtego

            zupa (250ml); woda (155ml), makaron-1(30g), porcja rosołowa (30g),  włoszczyzna (30g):     

            marchew, paski, pasternak słupki, seler paski- 6, por plastry,  koper świeży, natka pietruszki (5g)

           przyprawy: sól nisko sodowa,  pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk suszony

II danie: bitki wieprzowe smażone w sosie własnym, kasza pęczak, mizeria, kompot owocowy

woda, schab b/k (60g), kasza pęczak-1 (50g), cebula (8g), mąka wrocławska-1 (8g),

olej kujawski (8g)

mizeria: ogórek świeży ((80g), jogurt naturalny -2(20g),

kompot owocowy(200ml): woda (170ml), owoce mrożone (25g): jabłko, porzeczka czarna, śliwka b/pestek, aronia, truskawka , cukier  (5g)

przyprawy:  sól nisko sodowa,  pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, majeranek suszony

Dieta:

1 porcja: bitki wieprzowe gotowane w sosie własnym, kasza pęczak-1, ogórek świeży, kompot owocowy

            woda, schab b/k (60g), kasza pęczak-1 (50g), mąka ziemniaczana (2g), ogórek świeży w sosie                                           

            winegret (80g) z koperkiem, kompot owocowy (200ml): woda (170ml), owoce mrożone (25g): jabłko, porzeczka czarna,             

             śliwka,  b/pestek, aronia, truskawka , cukier (5g)

            przyprawy:  sól nisko sodowa,  pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, majeranek suszony

 

WTOREK: 09.10.2018r.

I śniadanie:

chleb baltonowski, chleb wieloziarnisty-1(60g), ser żółty-2 (30g), sałatka z kapusty pekińskiej (15g) i  świeżej  kolorowej papryki (10g) polana oliwą z oliwek, masło-2 (10g), napój (200ml): kakao-1,4 na mleku-2 (200ml), cukier (3g)

Diety:

1 porcja chleb orkiszowy -1(60), masło-2 (10g), ser żółty -2 b/l (30g), sałatka z kapusty pekińskiej (15g) i świeżej kolorowej papryki  (10g) polana oliwą z oliwek

             napój (200ml): kakao-1,4 na mleku-2 (200ml), cukier (3g)

1 porcja bułka wrocławska -1(60), masło-2 (10g), wędlina (30g), ogórkiem świeżym (15g)

            napój (200ml): mleko 2%

1 porcja pieczywo mieszane -1(60), masło-2 (10g), ser żółty -2 b/l (30g), sałatka z kapusty pekińskiej (15g) i świeżej kolorowej papryki  (10g) polana oliwą z oliwek

             napój (200ml): herbata z cytryną i cukrem(3g)

1 porcja: chleb razowy-1(60g), ser żółty b/l (30g), sałatka z kapusty pekińskiej (15g) i świeżej kolorowej papryki  (10g) polana oliwą z oliwek, napój(200ml): herbata malinowa

 

II śniadanie: marchewka do chrupania i śliwka 2 szt

Zupa: barszcz czerwony z ziemniakami zabielany śmietaną

zupa (250g); woda (80g),  ziemniaki (50g), buraki tarkowane (40g), włoszczyzna (30g): marchew paski, pasternak słupki, seler paski-6, por plastry, porcja rosołowa (30g), śmietana 18%-2 (20g),koper i  natka z zielonej pietruszki (5g), przyprawy: sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk świeży lub suszony

Diety:

4 porcje: barszcz czerwony z ziemniakami b/zabielania

            zupa (250g); woda (100g),  ziemniaki (50g),  buraki tarkowane (40g), włoszczyzna(30g): marchew  

            paski, pasternak słupki, seler paski-6, por plastry, porcja rosołowa (30g),

            przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk świeży              

            lub suszony

 

II danie;  makaron łazanki z mięsem i kapustą kiszoną, kompot owocowy

łopatka b/k (60g), kapusta kiszona gotowana (60g), makaron łazanki-1 (50g), cebula (8g)

przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona,

kompot owocowy(200ml): woda (170ml), owoce mrożone (25g): jabłko, porzeczka czarna, śliwka b/pestek, aronia, truskawka , cukier  (5g)

Dieta:

1 porcja makaron łazanki z mięsem i kapustą kiszoną, kompot owocowy

            łopatka b/k (60g), kapusta kiszona(60g), makaron świderki b/gluten (50g), cebula (8g)

            kompot owocowy(200ml): woda (170ml), owoce mrożone (25g): jabłko, porzeczka czarna, śliwka         

            b/pestek, aronia, truskawka , cukier (5g), przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona,

1 porcja makaron łazanki z mięsem i warzywami, kompot owocowy

            łopatka b/k (60g), włoszczyzna (30g): marchew paski, pasternak słupki, seler paski-6, por plastry                

            makaron świderki b/gluten (50g), kompot owocowy(200ml): woda (170ml), owoce mrożone (25g): jabłko, porzeczka czarna, śliwka        

            b/pestek, aronia, truskawka , cukier (5g),  przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona,

 

ŚRODA: 10.10.2018r.

I śniadanie: wielozbożowe płatki śniadaniowe-1,3,4,8 na mleku-2 (200ml), bułka wrocławska-1(30g),  masło  -2(7g), pomarańcza ½ szt,

Dieta:

1 porcja: chrupki kukurydziane  na mleku b/lakt -2 (200ml), chleb orkiszowy -1(40g),

          masło  -2 (7g), pomarańcza ½ szt.

1 porcja: wielozbożowe płatki śniadaniowe-1,3,4,8 na mleku 2%-2 (200ml),

                     bułka wrocławska-1(40g),  masło  -2(7g), pomarańcza ½ szt,

1 porcja: bułka wrocławska -1 (60g), masło -2(10g), powidła śliwkowe(30g), herbata z                  

               cytryną  i cukrem (3g), pomarańcza ½ szt

1 porcja: chleb razowy-1(60g), mleko b/l-2(200ml), maslo-2(10g), ser żółty b/lakt-2, pomarańcza ½ szt

 

II śniadanie: owoc-arbuz  1 plaster

Zupa: koperkowa z zacierką zabielana śmietana

zupa( 250ml): woda (155g), porcja rosołowa (30g), włoszczyzna (20g):marchew paski, pasternak słupki, seler paski-6, por plastry, makaron zacierka-1(20g),  śmietana 18%-2 (20g), koper świeży (5g), natka z zielonej pietruszki

przyprawy: sól nisko sodowa,  pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk świeży lub suszony,

Dieta:

4 porcje: koperkowa z zacierką bez zabielania

                    zupa( 250ml): woda (175g), porcja rosołowa (30g), włoszczyzna (20g):marchew paski,    

                    pasternak słupki, seler paski-6, por plastry, makaron zacierka-1(20g), koper świeży (5g),  

                    natka z zielonej pietruszki

                    przyprawy: sól nisko sodowa,  pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk            

                    świeży lub suszony,

 

II danie: stek wieprzowy z cebulą, ziemniaki tłuczone z koprem, surówka z marchwi i jabłka  z jogurtem naturalnym, woda z miodem i sokiem z cytryny

ziemniaki z koprem (150g), łopatka b/k mielona (60g),  cebula (15g), mąka wrocławska -1(8g), j

jajko-3 (6g),  bułka wrocławska -1 (6g), mleko 3,2%-2 (4g),

surówka (70g): marchewka tarkowana (70g), jabłko tarkowane(20g), jogurt naturalny-2 (20g)

cukier do smaku około (3g), przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony, papryka mielona słodka

napój woda z miodem i sokiem z cytryny (200ml): woda(180ml), sok z cytryny, miód(8g)

Dieta:

3 porcje: klopsik wieprzowy gotowany, ziemniaki tłuczone z koprem, surówka z marchwi i jabłka

woda z miodem i sokiem z cytryny   

 ziemniaki z koprem (150g), łopatka b/k mielona (60g), mąka ziemniaczana (8g), jajko-3 (6g),

bułka wrocławska-1 (6g), surówka (70g): marchewka tarkowana (70g), jabłko tarkowane(20g), oliwa z oliwek, cukier             

 do smaku , przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony,

 napój woda z miodem i sokiem z cytryny (200ml): woda (180g), sok z cytryny, miód (8g)

 

CZWARTEK 11.10.2018r.

I śniadanie: chleb baltonowski, chleb wieloziarnisty-1 (60g), szynka konserwowa(30g), pomidor

malinowy (20g), masło-2 (10g), szczypior do posypania

napój kawa inka (200ml): kawa inka-1, mleko 3,2% -2 (200ml), cukier do smaku około (5)

Dieta:

1 porcja chleb orkiszowy-1 (60g), szynka konserwowa(30g), pomidor malinowy (20g), masło -2(10g),                             

   szczypior do posypania, napój kawa inka (200ml): kawa inka-1, mleko 3,2% -2 b/l(200ml), cukier do smaku około (5)

1 porcja bułka wrocławska-2(10g), szynka konserwowa(30g), pomidor malinowy (20g), masło -2(10g),       

  szczypior do posypania, napój mleko 2%(200ml),

1 porcja pieczywo mieszane-1 (60g), szynka konserwowa(30g), pomidor malinowy (20g), masło-2(10g)               

 szczypior do posypania, napój herbata z cytryną  i cukrem

II śniadanie: kasza manna na gęsto na mleku  polana wiśniami

mleko 3,2 % -2 (130ml), kasza manna-1(20g), wiśnie b/p(20g)

Dieta:

1 porcja  kasza manna-1 na gęsto na mleku 3,2% b/l  polana wiśniami

 mleko 3,2 % -2 b/l (130ml), kasza manna-1(20g), wiśnie b/p(20g)

1 porcja  kasza manna na gęsto na mleku 2 %-2  polana wiśniami

 mleko 2 % -2 (130ml), kasza manna-1(20g), wiśnie b/p(20g)

2 porcje: banan, ½ jabłka

 

Zupa: żurek z ziemniakami zabielana

zupa (250ml); woda (95ml),  ziemniaki (50g),  włoszczyzna (30g): marchew paski, pasternak słupki, seler paski-6, por plastry, porcja rosołowa (30g), żur koncentrat(20g), śmietana 18%-2 (15g), posiekany koperek i natka pietruszki

przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk świeży, lub suszony, czosnek świeży

 Dieta:

3 porcje żurek z ziemniakami zabielany jogurtem naturalnym

   zupa (250ml); woda (115ml),  ziemniaki (50g),  włoszczyzna (30g): marchew paski, pasternak

   słupki, seler paski-6, por plastry, porcja rosołowa (30g), żur koncentrat (20g), jogurt b/l-2(15g)

    posiekany koperek i natka pietruszki,  przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk świeży,                 

    lub suszony, czosnek świeży

 

II danie: makaron świderki pełnoziarnisty z sosem pieczarkowym, surówka z  modrej kapusty, kompot owocowy

makaron-1(60g), sos: woda,  pieczarka świeża (40g), śmietana-2 (10g), mąka wrocławska -1(8g),

surówka (70g): kapusta czerwona(70g), majonez-3,11 (6g), powidła śliwkowe (4g), rodzynki (4g), sól i cukier do smaku

przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy,

kompot owocowy(200ml): woda (170ml), owoce mrożone (25g): jabłko, porzeczka czarna, śliwka b/pestek, aronia, truskawka , cukier  (5g)

Dieta:

2 porcje makaron świderki z sosem pieczarkowym, marchewka gotowana z masłem,  kompot owocowy

  makaron b/glutenu (60g), sos: woda,  pieczarka świeża (40g), jogurt naturalny b/l-2(10g), mąka ziemniaczana(8g),

marchewka gotowana z masłem,  przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść   

 laurowy, kompot owocowy(200ml): woda (170ml), owoce mrożone (25g): jabłko, porzeczka         

 czarna,  śliwka b/pestek, aronia, truskawka , cukier  (5g)

 

PIĄTEK 12.10.2018r.

I śniadanie: chleb baltonowski, chleb słonecznikowy-1 (60g), pasta z wędliny (30g),  masło -2(10g),  rzodkiewka tarkowana (10g), szczypior do posypania

napój  herbata owocowa 200(ml); woda, napar z herbaty owocowej, cukier (5g)

Dieta:

1 porcja chleb orkiszowy-1 (60g), pasta z wędliny (30g),  masło -2(10g), rzodkiewka tarkowana (10g), szczypior do posypania, napój  herbata owocowa 200(ml); woda, napar z herbaty owocowej, cukier (5g)
1 porcja bułka wrocławska-1 (60g), pasta z wędliny (30g),  masło -2(10g), ogórek świeży(10g), szczypior do posypania, napój  herbata owocowa 200(ml); woda, napar z herbaty owocowej, cukier (5g)
1 porcja chleb razowy-1 (60g), pasta z wędliny (30g),  masło -2(10g), rzodkiewka tarkowana (10g), szczypior do posypania, napój  herbata owocowa 200(ml); woda, napar z herbaty owocowej,

II śniadanie: jogurt-2 owoce leśne (150g),

Dieta: 4 porcje ½ gruszki, śliwka 2 szt

Zupa: fasolowa z ziemniakami

zupa (250m): woda (120ml), ziemniaki (60g), porcja rosołowa (30g), włoszczyzna (20g): marchew paski, pasternak słupki, seler paski-6, por plastry , fasola Jaś (20g),

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk świeży, czosnek świeży

 

II danie: paluszki rybne z pieca , ziemniaki tłuczone z koperkiem,  surówka z kapusty pekińskiej w sosie jogurtowym, kompot owocowy

ziemniaki z koprem tłuczone (150g), paluszki rybne-3,4,5,6,7,11,13 - 2 szt.

surówka (100g): kapusta pekińska(50g), marchewka (20g), jogurt naturalny -2(20g), jabłko (10g),cukier (5g),

przyprawy: sól nisko sodowa, pieprz czarny mielony,

kompot owocowy (200ml): woda, agrest (30g), porzeczka czarna (10g), cukier (3g)

Dieta:

3 porcje: paluszki rybne z pieca , ziemniaki tłuczone z koperkiem,  surówka z kapusty pekińskiej,  kompot owocowy

   ziemniaki z koprem tłuczone (150g), paluszki rybne-3,4,5,6,7,11,13-  2 szt

    surówka (100g): kapusta pekińska (50g), marchewka (20g), ogórek świeży (20g),  jabłko (10g),

    cukier (5g), olej słonecznikowy, kompot owocowy (200ml): woda, agrest (30g), porzeczka czarna (10g), cukier (3g)

1 porcja: udziec z kurczaka gotowany, ziemniaki tłuczone z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy

 ziemniaki z koprem (150g), udziec b/k gotowany (60g),  surówka (100g):  kapusta pekińska(50g), marchewka (20g),

jogurt naturalny -2(20g), jabłko (10g),  cukier (5g),

 

LISTA ALERGENÓW:

Poz 1: zboża zawierające gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

Poz 2: masło , mleko i produkty pochodne

Poz 3: jaja i produkty pochodne

Poz 4: soja i produkty pochodne

Poz 5: ryby i produkty pochodne

Poz 6: seler i produkty pochodne

Poz 7: skorupiaki i produkty pochodne

Poz 8: orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie,  nerkowca, pistacjowe i produkty pochodne

Poz 9: orzeszki ziemne, orzechy arachidowe i produkty pochodne

Poz 10: nasiona sezamu i produkty pochodne

Poz. 11: gorczyca i produkty pochodne

Poz. 12: sezam

Poz.13: mięczaki

Poz. 14: dwutlenek siarki